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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  17/05/2012
Data da última atualização:  18/05/2012
Autoria:  PÁDUA, J. G. de; ARAÚJO, T. H. de; CARMO, E. L. do; PEREIRA, S. G.
Título:  Desempenho avaliado.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Cultivar Hortaliças e Frutas, Pelotas, v. 11, n. 73, p. 29-31, abr./maio 2012.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A mancha-de-pestalotiopsis tem apresentado disseminação preocupante em cultivos de morangueiro. Aliada ao controle químico e a outros métodos de manejo, a escolha de cultivares com maior tolerância à doença é ponto chave para que o produtor possa obter sucesso na atividade.
Palavras-Chave:  Mancha-de-pestalotiopsis; Minas Gerais; Pestalotiopsis longisetula.
Thesagro:  Doença de planta; Fruticultura; Fungo; Morango; Podridão; Variedade.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV13876 - 1ADDAP - PP
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/02/2021
Data da última atualização:  19/02/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  VIEIRA, E. de A.; ALCÂNTARA, M. A.; SANTOS, N. A. dos; GODIM, A. D.; IACOMINI, M.; SILVA, C. M.; CORDEIRO, A. M. T. de M.
Afiliação:  Érica de Andrade Vieira, UFPB; Maristela Alves Alcântara, UFPB; Nataly Albuquerque dos Santos, UFPB; Amanda Duarte Gondim, UFRN; Marcello Iacomini, UFPR; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; Angela Maria Tribuzy de Magalhães Cordeiro, UFPB.
Título:  Mucilages of cacti from Brazilian biodiversity: Extraction, physicochemical and technological properties.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 346, e128892, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128892
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazilian cacti have the high potential to be used as a source of mucilages with different technological functions that can be widely explored. The physicochemical, structural and technological properties of mucilages extracted from seven cladodes of cacti native from the semi-arid region of the Brazil were investigated. The mucilages exhibited high yields (8.9 to 21.54%), high contents of carbohydrates (39.77 to 87.68%), proteins (4.27 to 14.76%), and minerals, specifically Ca (2.90 to 15.65%). All species evaluated presented a diverse mono-saccharide composition, mainly constituted of galactose and arabinose, suggesting the presence of arabinoga-lactans as the main polysaccharides. Both showed peaks and bands characteristic of polysaccharides with semi- crystalline structure (14.50?38.60%), due to the high concentration of calcium. From the results, mucilages functional properties showed good water and oil retention capacities and a high emulsification capacity (100%) with stability above 83%. Foaming capacity was above 58% with stability greater than 95%. This study high-lights the potential of using cacti as a source of functional mucilages for use in food applications.
Palavras-Chave:  Arabinogalactan; Facheiro; Mandacaru; Xique-xique.
Thesagro:  Cactaceae; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Chemical composition; Food technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15133 - 1UPCAP - DD
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