|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
17/05/2012 |
Data da última atualização: |
18/05/2012 |
Autoria: |
PÁDUA, J. G. de; ARAÚJO, T. H. de; CARMO, E. L. do; PEREIRA, S. G. |
Título: |
Desempenho avaliado. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Cultivar Hortaliças e Frutas, Pelotas, v. 11, n. 73, p. 29-31, abr./maio 2012. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A mancha-de-pestalotiopsis tem apresentado disseminação preocupante em cultivos de morangueiro. Aliada ao controle químico e a outros métodos de manejo, a escolha de cultivares com maior tolerância à doença é ponto chave para que o produtor possa obter sucesso na atividade. |
Palavras-Chave: |
Mancha-de-pestalotiopsis; Minas Gerais; Pestalotiopsis longisetula. |
Thesagro: |
Doença de planta; Fruticultura; Fungo; Morango; Podridão; Variedade. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00979naa a2200265 a 4500 001 1924872 005 2012-05-18 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPÁDUA, J. G. de 245 $aDesempenho avaliado. 260 $c2012 520 $aA mancha-de-pestalotiopsis tem apresentado disseminação preocupante em cultivos de morangueiro. Aliada ao controle químico e a outros métodos de manejo, a escolha de cultivares com maior tolerância à doença é ponto chave para que o produtor possa obter sucesso na atividade. 650 $aDoença de planta 650 $aFruticultura 650 $aFungo 650 $aMorango 650 $aPodridão 650 $aVariedade 653 $aMancha-de-pestalotiopsis 653 $aMinas Gerais 653 $aPestalotiopsis longisetula 700 1 $aARAÚJO, T. H. de 700 1 $aCARMO, E. L. do 700 1 $aPEREIRA, S. G. 773 $tCultivar Hortaliças e Frutas, Pelotas$gv. 11, n. 73, p. 29-31, abr./maio 2012.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
18/02/2021 |
Data da última atualização: |
19/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
VIEIRA, E. de A.; ALCÂNTARA, M. A.; SANTOS, N. A. dos; GODIM, A. D.; IACOMINI, M.; SILVA, C. M.; CORDEIRO, A. M. T. de M. |
Afiliação: |
Érica de Andrade Vieira, UFPB; Maristela Alves Alcântara, UFPB; Nataly Albuquerque dos Santos, UFPB; Amanda Duarte Gondim, UFRN; Marcello Iacomini, UFPR; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; Angela Maria Tribuzy de Magalhães Cordeiro, UFPB. |
Título: |
Mucilages of cacti from Brazilian biodiversity: Extraction, physicochemical and technological properties. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 346, e128892, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128892 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazilian cacti have the high potential to be used as a source of mucilages with different technological functions that can be widely explored. The physicochemical, structural and technological properties of mucilages extracted from seven cladodes of cacti native from the semi-arid region of the Brazil were investigated. The mucilages exhibited high yields (8.9 to 21.54%), high contents of carbohydrates (39.77 to 87.68%), proteins (4.27 to 14.76%), and minerals, specifically Ca (2.90 to 15.65%). All species evaluated presented a diverse mono-saccharide composition, mainly constituted of galactose and arabinose, suggesting the presence of arabinoga-lactans as the main polysaccharides. Both showed peaks and bands characteristic of polysaccharides with semi- crystalline structure (14.50?38.60%), due to the high concentration of calcium. From the results, mucilages functional properties showed good water and oil retention capacities and a high emulsification capacity (100%) with stability above 83%. Foaming capacity was above 58% with stability greater than 95%. This study high-lights the potential of using cacti as a source of functional mucilages for use in food applications. |
Palavras-Chave: |
Arabinogalactan; Facheiro; Mandacaru; Xique-xique. |
Thesagro: |
Cactaceae; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Chemical composition; Food technology. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02094naa a2200301 a 4500 001 2130077 005 2021-02-19 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128892$2DOI 100 1 $aVIEIRA, E. de A. 245 $aMucilages of cacti from Brazilian biodiversity$bExtraction, physicochemical and technological properties.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aBrazilian cacti have the high potential to be used as a source of mucilages with different technological functions that can be widely explored. The physicochemical, structural and technological properties of mucilages extracted from seven cladodes of cacti native from the semi-arid region of the Brazil were investigated. The mucilages exhibited high yields (8.9 to 21.54%), high contents of carbohydrates (39.77 to 87.68%), proteins (4.27 to 14.76%), and minerals, specifically Ca (2.90 to 15.65%). All species evaluated presented a diverse mono-saccharide composition, mainly constituted of galactose and arabinose, suggesting the presence of arabinoga-lactans as the main polysaccharides. Both showed peaks and bands characteristic of polysaccharides with semi- crystalline structure (14.50?38.60%), due to the high concentration of calcium. From the results, mucilages functional properties showed good water and oil retention capacities and a high emulsification capacity (100%) with stability above 83%. Foaming capacity was above 58% with stability greater than 95%. This study high-lights the potential of using cacti as a source of functional mucilages for use in food applications. 650 $aChemical composition 650 $aFood technology 650 $aCactaceae 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aArabinogalactan 653 $aFacheiro 653 $aMandacaru 653 $aXique-xique 700 1 $aALCÂNTARA, M. A. 700 1 $aSANTOS, N. A. dos 700 1 $aGODIM, A. D. 700 1 $aIACOMINI, M. 700 1 $aSILVA, C. M. 700 1 $aCORDEIRO, A. M. T. de M. 773 $tFood Chemistry$gv. 346, e128892, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|